Διατροφή και ύπνος

Η σχέση του ύπνου με την διατροφή είναι περίπλοκη. Η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο και ο ύπνος τις διατροφικές μα συνήθειες. Συγκεκριμένα, η συστηματική έλλειψη ύπνου σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους και κακές διατροφικές συνήθειες. Οι λόγοι που συνδέουν τα δύο αυτά αφορούν τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές παραμέτρους.

Όσοι κοιμούνται λιγότερο, είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Ταυτόχρονα, τα άτομα αυτά συνήθως δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, καταναλώνουν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας αργά το βράδυ και είναι πιο επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα.

Από την αντίστροφη πλευρά, μία καλή διατροφή σχετίζεται με τον «καλό» ύπνο. Η προσκόλληση σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και καφεΐνης και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε καλύτερα.

Τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στο να κοιμόμαστε καλύτερα:

Ασβέστιο

Πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, ξηροί καρποί και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Πηγές:(ποικίλουν ανάλογα με την κάθε βιταμίνη) λαχανικά, ξηροί καρποί, φρούτα, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά

Μαγνήσιο

Πηγές: Ξηροί καρποί, σπόροι, μπανάνα, βρόμη, μπρόκολο, καλαμπόκι, αρακάς

Τρυπτοφάνη

Πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας, τα πολύσπορα και ολικής άλεσης προϊόντα (δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι), τα όσπρια, το κρέας, τα θαλασσινά, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, τα φουντούκια κ.ά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ