Μπορεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου να σας φαίνεται ξένη γλώσσα, αλλά σίγουρα κάπου θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για τη σπαστική κολίτιδα που είναι ακριβώς το ίδιο. Βέβαια, κάποιοι το βιώνουν κιόλας και αυτό ίσως να μην είναι τόσο ευχάριστο.Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου αποτελεί ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκεται μια πληθώρα συμπτωμάτων.
Τα κυριότερα από αυτά είναι:
- κοιλιακός πόνος και κράμπες, συνήθως μετά από γεύμα,που υποχωρεί με την επίσκεψη στην τουαλέτα,
- εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας,
- αίσθημα φουσκώματος και μετεωρισμού στο στομάχι,
- πολλά αέρια,
- περιστασιακά επείγουσα ανάγκη για επίσκεψη στην τουαλέτα,
- αίσθηση ότι το έντερο δεν έχει εκκενωθεί πλήρως μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.
Επιπρόσθετα με τα παραπάνω, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν και άλλα συμπτώματα όπως είναι το αίσθημα κόπωσης, η οσφυαλγία και προβλήματα με την ουροδόχο κύστη.
Εξαιτίας όλων αυτών των συμπτωμάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και τη ζωή των πασχόντων, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική τους υγεία. Ταυτόχρονα, όμως, μια επιβαρυμένη ψυχική κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει έξαρση των συμπτωμάτων. Πρόκειται, λοιπόν, για μια άρρηκτα συνδεδεμένη αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην ψυχική υγεία και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, την οποία θα αναλύσουμε στη συνέχεια.
ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΝΔΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Τα συμπτώματα δεν προκαλούν μόνο πόνο και δυσφορία, αλλά συχνά ασκούν αρνητική επίδραση στην κοινωνική ζωή και την εργασιακή καθημερινότητα. Οι πάσχοντες αναγκάζονται πολλές φορές να απέχουν από κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς είναι δυσάρεστο να «παλεύουν» με το φούσκωμα, τις στομαχικές κράμπες, τα αέρια και τον πόνο που μπορεί να προκληθεί με την κατανάλωση φαγητού. Ακόμα, στην εργασία τους ενδέχεται να νοιώθουν λιγότερο παραγωγικοί εξαιτίας όλων αυτών των συμπτωμάτων και των συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα. Αυτέςείναι μερικές μόνο από τις καταστάσεις όπου το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση.
Από μελέτες έχει φανεί πως οι πάσχοντες είναι περισσότερο ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν το 50 – 94% των ατόμων με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και σε αυτό ευθύνεται κυρίως η συναισθηματική δυσφορία που μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα της πάθησης.
ΠΩΣ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Από αυτούς που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και κάποια ψυχική διαταραχή, ένα μεγάλο ποσοστό έχει διαγνωστεί για την ψυχική διαταραχή προτού γίνει η διάγνωση για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Συνεπώς, η διάθεση ενδέχεται να ασκεί ισχυρή επιρροή τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην επιδείνωση των συμπτωμάτων. Το stress έχει φανεί να αποτελεί βασικό παράγοντα στην εμφάνιση της πάθησης αυτής, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός.
Η ακριβής αιτία που προκαλεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι ακόμα αδιευκρίνιστη. Επίσης, το αν οι ψυχολογικοί παράγοντες προκαλούν την πάθηση ή αν η πάθηση δημιουργεί ψυχικές διαταραχές είναι σαν το ερώτημα με το αν το αβγό έκανε την κότα ή η κότα το αβγό. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή, όπως αντίστοιχα άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα δεν έχουν απαραίτητα και πρόβλημα με το έντερό τους.
Πολλές φορές γίνεται η σύνδεση της έξαρσης των συμπτωμάτων με συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα (πχ όσπρια, λαχανικά). Αυτό οδηγεί στον αποκλεισμό των τροφίμων αυτών από τη διατροφή, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να έχουν τελικά μια ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά. Αν ανήκετε στην ομάδα των πασχόντων καλό θα ήταν πέρα από το κομμάτι της διατροφής να αναζητήσετε μήπως υπάρχει και κάποια βαθύτερη αιτία, η οποία να συνδέεται με την ψυχική σας υγεία, ειδικά όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.