Ποιο είναι το καλύτερο φυτικό ρόφημα;

Τα φυτικά γάλατα (ή πιο σωστά φυτικά ροφήματα) έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, αφού υπάρχουν στο ράφι όλων των σουπερμάρκετ, χρησιμοποιούνται συνέχεια σε μοντέρνες συνταγές, και παρέχουν μια εναλλακτική λύση σε όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά.

Είδη φυτικών ροφημάτων

Τα φυτικά ροφήματα της αγοράς μπορεί να προέρχονται από πολλές διαφορετικές πρώτες ύλες, όπως όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, δημητριακά. Τα πιο δημοφιλή είναι τα παρακάτω:

  • Ρόφημα αμυγδάλου
  • Ρόφημα σόγιας
  • Ρόφημα καρύδας
  • Ρόφημα ρυζιού
  • Ρόφημα κάνναβης
  • Ρόφημα κάσιους
  • Ρόφημα φυστικιού

Άλλα υποκατάστατα των γαλακτοκομικών που θα συναντήσεις στην αγορά είναι τα φυτικά τυριά, τα φυτικά βούτυρα, το γιαούρτι και προβιοτικά ροφήματα φυτικής προέλευσης.

Ποιο όμως είναι το πιο υγιεινό;

Όλα τα φυτικά ροφήματα στην αμιγή μορφή τους (ειδικά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα) έχουν ελάχιστες θερμίδες, ωστόσο είναι καλές πηγές ασβεστίου και βιταμινών όπως η D και η Α. Ανάλογα το σκεύασμα, κάποια ροφήματα μπορεί να είναι εμπλουτισμένα ή ενισχυμένα με ω-3, βιταμίνη Β12, και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Αναφορικά με την πρωτεΐνη, μόνο το ρόφημα σόγιας έχει αντίστοιχη θρεπτική σύνθεση με το ζωικό γάλα, αφού η σόγια είναι πλήρης πρωτεΐνη και έχει ακριβώς τις αναλογίες και ποσότητες απαραίτητων αμινοξέων που χρειάζεται ο άνθρωπος, ενώ παράλληλα δεν έχει λιπαρά.

Πολλά φυτικά γάλατα και γιαούρτια όμως, έχουν πρόσθετη ζάχαρη, σοκολάτα, γεύση βανίλιας, καραμέλας, κλπ, που καλύτερα να μην τα προτιμάς καθώς έχουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

Είναι ασφαλές να καταναλώνω προϊόντα σόγιας;

Η σόγια έχει συνδεθεί στο μυαλό πολλών ως τρόφιμο που προκαλεί καρκίνο του μαστού (εσφαλμένα, σύμφωνα με τις μελέτες), όπως και με τις διάφορες επιφυλάξεις που έχουν πολλοί για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Στην πραγματικότητα, η γενετικά τροποποιημένη σόγια αποτελεί κυρίως ζωοτροφή στις κτηνοτροφικές μονάδες, και τα περισσότερα, αν όχι όλα ροφήματα σόγιας που βρίσκεις στο εμπόριο διαθέτουν πιστοποίηση μη ΓΤΟ ή πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας.