Τί είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα τρόφιμα αυτά τα οποία έχουν υποστεί τουλάχιστον μία μηχανική ή χημική διεργασία κατά την προετοιμασία τους. Τέτοια παραδείγματα διεργασιών είναι η παστερίωση, το αλάτισμα, το τηγάνισμα, το μαγείρεμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα, η ξήρανση και πολλές ακόμα τεχνικές, μεταξύ αυτών και κάποιες πολύπλοκες βιομηχανικές μέθοδοι. Συνεπώς, δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλαβερά για τον οργανισμό. Παρόλα αυτά υπάρχουν και τρόφιμα τα οποία είναι επεξεργασμένα και πιθανών η επεξεργασία τους να είναι βλαβερή για την υγεία μας. Τα τρόφιμα αυτά ονομάζονται υπερ-επεξεργασμένα. Πιο συγκεκριμένα σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν: 


  • Αναψυκτικά,
  • γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ (πατατάκια, σοκολάτες, καραμέλες, μπισκότα),
  • παγωτά, 
  • πολλά δημητριακά πρωινού,
  • προμαγειρεμένα γεύματα,
  • συσκευασμένες σούπες,
  • προϊόντα ανασύστασης/ επεξεργασίας κρέατος (ζαμπόν, λουκάνικα, μπείκον, χοτ ντογκ, συσκευασμένες κοτομπουκιές),
  • έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα (πίτσα, τηγανητές πατάτες κ.α.), συσκευασμένο ψωμί,
  • ζυμαρικά και
  • επιδόρπια σε σκόνη 

Πλεονεκτήματα: 

  • Δυνατότητα αποθήκευσης των τροφών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Ενίσχυση και εμπλουτισμός των τροφών με μικροθρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. o Διατήρηση της θρεπτικής αξίας των τροφών, σταθεροποιούνται σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες.
  • Εξασφάλιση της ασφάλειάς τους (πχ παστερίωση, ξήρανση): απομακρύνονται οι επικίνδυνες τοξίνες, τα επιβλαβή βακτήρια και η πιθανότητα ανάπτυξης αυτών 

Μειονεκτήματα: 

  • Πολλές τεχνικές επεξεργασίας συντελούν στην απώλεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών o Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται δεν αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή. Η υπερβολική πρόσληψη των παραπάνω συστατικών έχει συσχετιστεί με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
  • Αυξημένη πιθανότητα να είναι υψηλά θερμιδικά αυτές οι τροφές.