Τι προσέχουμε στις διατροφικές ετικέτες

Subtitle of the Image Overlay addon

Οι διατροφικές πληροφορίες στις συσκευασίες των τροφίμων είναι πολύ δυνατό όπλο για τον καταναλωτή που θέλει και πρέπει να γνωρίζει τι περιέχει η τροφή του. Μαθαίνοντας να διαβάζουμε και να ερμηνεύουμε τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης, όπου ο κατασκευαστής δηλώνει τα βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε ένα προϊόν, κάνουμε πιο ενημερωμένες επιλογές.

Οι ανάγκες μας φυσικά, μας κατευθύνουν στο να εστιάζουμε περισσότερο ο καθένας σε συσκεκριμένα συστατικά των προϊόντων, για παράδειγμα ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη θα εστιάσει κυρίως στους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα ενός τροφίμου, αλλά πάμε να δούμε όλα τα συστατικά που είναι υποχρεωτικό να βρίσκονται στις ετικέτες:

  • Συστατικά: Όλα τα συστατικά σημειώνονται με σειρά περιεκτικότητας στο τρόφιμο, από τη μεγαλύτερη ποσότητα, στα συστατικά που βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες. Εδώ θα αναγράφεται και εάν το προϊόν περιέχει κάποιο αλλεργιογόνο. Τρόφιμα με πολύ μεγάλες λίστες συστατικών, παράξενες λέξεις και πολλά Ε, πιθανόν να είναι πολύ επεξεργασμένα.
  • Μέγεθος μερίδας: Η διατροφική ανάλυση βασίζεται σε μία μερίδα (που θα αναγράφεται με συγκεκριμένα γραμμάρια ή στα 100γρ. του τροφίμου), όχι απαραίτητα σε όλη τη συσκευασμένη ποσότητα.
  • Θερμίδες/Ενέργεια
  • Πρωτεΐνη
  • Λιπαρά: Εδώ έχουμε 3 τύπους. Τα ακόρεστα λιπαρά, π.χ. ω-3 και ω-6, τα οποία είναι καρδιοπροστατευτικά, και φέρουν και άλλα οφέλη, οπότε τα προτιμάμε. Tα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε ζωικά προϊόντα. Προσπαθούμε να τα προσλαμβάνουμε με μέτρο, καθώς ανεβάζουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Τέλος, τα τρανς λιπαρά, τα οποία είναι τα πιο επιβαρυντικά για τον οργανισμό και συνδέονται με προβλήματα υγείας, και για αυτό τα αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Υδατάνθρακες: Κάτω από τους υδατάνθρακες θα γράφονται ενδεχομένως ρτα γραμμάρια φυτικών ινών, και οπωσδήποτε η σημείωση “εκ των οποίων σάκχαρα”, δηλαδή πόσα από τα γραμμάρια υδατανθράκων είναι απλοί υδατάνθρακες. Συνήθως, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι χαμηλής διατροφικής αξίας. Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αντιστοιχεί σε 4γρ., και με αυτό μπορούμε να υπολογίσουμε πόση ζάχαρη περιλαμβάνει ένα προϊόν.

 

Μάιρα Στεφανάκου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

PSYCHOLOGY - TODAY

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ