Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Subtitle of the Image Overlay addon

Η χώρα μας σημειώνει τα τελευταία έτη ένα αρνητικό ρεκόρ:

το 41% των παιδιών 10-12 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ενώ το 21% των παιδιών κάτω των 9 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα από τα κορίτσια στη χώρα, κι επίσης τα ποσοστά παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών είναι υψηλότερα στην επαρχία από τις πόλεις.

 

Πώς φτάσαμε σε αυτό το στατιστικό αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς επιδρούν πολύ στη διατροφή και το βάρος των παιδιών τους, συναρτήσει των πεποιθήσεων και αντιλήψεών τους για το φαγητό. Χαρακτηριστικά, το 88% των γονέων παιδιών με βάρος πάνω από το φυσιολογικό θεωρεί το βάρος των παιδιών τους να είναι φυσιολογικό και το 20% των γονέων με παιδιά υγιούς βάρους πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι ελλιποβαρή και τα ενθαρρύνουν ενεργά να τρώνε περισσότερο.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας ανεβαίνουν κάθε χρόνο ευρωπαϊκά από τις δεκαετίες 1980-1990. Η τάση αυτή στην Ελλάδα πιθανόν είναι απόρροια της στροφής από την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα της χώρας, η οποία θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο, προς μια πιο δυτικού τύπου δίαιτα που περιλαμβάνει περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα και κρέας, και λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Άλλοι παράγοντες:

  • Τα παιδιά πλέον περνούν πολλές ώρες στο σπίτι χωρίς τους γονείς, κι έτσι συχνά το φαγητό που τρώνε δεν ελέγχεται, ούτε υπάρχουν ευκαιρίες να μεταλαμπαδεύσουν οι γονείς μόρφωση σχετικά με την υγιεινή διατροφή στα παιδιά. Το σπιτικό φαγητό, λόγω έλλειψης χρόνου των γονιών συχνά λείπει, και τα παιδιά στρέφονται στο φαγητό απ'έξω.
  • Η διατροφή στα σχολικά κυλικεία απαρτίζεται από επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες ενεργειακά και σε κακά λιπαρά.
  • Τα ελληνικά σχολεία δεν έχουν οργανωμένα πλάνα διατροφικής αγωγής στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

 

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στο παιδί

Τα παιδιά με περιττό βάρος τείνουν να ασχολούνται λιγότερο με τα σπορ και τη φυσική δραστηριότητα και συχνά παρουσιάζουν ψυχολογικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης, η παιδική παχυσαρκία είναι παράγων κινδύνου για χρόνια προβλήματα που μπορεί να αναπτύξουν μελλοντικά.

 

Μάιρα Στεφανάκου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

HR. PSYCHOLOGY - TODAY

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ