Τα διατροφικά - και όχι μόνο - πλεονεκτήματα του θηλασμού

Η παιδιατρική κοινότητα συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για περίπου 6 μήνες και στη συνέχεια, το θηλασμό παράλληλα με την ένταξη τροφίμων σταδιακά μέχρι τους 12 μήνες τουλάχιστον. Γιατί όμως έχει αυτό τόση σημασία;

 

Ο θηλασμός (ή η γαλουχία, όπως είναι ο όρος που αφορά την πλευρά της μητέρας) προσφέρει οφέλη τόσο στο βρέφος όσο και στη μητέρα. Το μητρικό γάλα παρέχει στο μωρό τη θρέψη που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά και να χτίσει γερές άμυνες, και ταυτόχρονα προστατεύει τη μητέρα από σοβαρές παθήσεις. Πάμε να τα δούμε:

 

Οφέλη του θηλασμού

  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή διατροφής για τα βρέφη, καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται ενώ μεγαλώνουν, στις σωστές ποσότητες και αναλογίες. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού, το γάλα της μητέρας θα αλλάξει για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του μωρού της.
  • Ο θηλασμός μειώνει το ρίσκο άσθματος, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 1, λοιμώξεων, στομαχικών ενοχλήσεων και συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) για τα βρέφη.
  • Μέσω του γάλακτος, η μητέρα μοιράζεται τα αντισώματά της με το μωρό της. Αυτά τα αντισώματα βοηθούν τα παιδιά να δομήσουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό που θα τους προστατεύει κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Ορισμένοι καρκίνοι (μαστού και ωοθηκών), ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση είναι λιγότερο συχνά στις γυναίκες που θηλάζουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ