Πως θα κάνουμε το φαγητό μια ευχάριστη συνήθεια

Το φαγητό γίνεται πιο ευχάριστο από ποτέ!

Τα παιδιά, ακόμη περισσότερο από τους ενήλικες, είναι σημαντικό να διασφαλίζουν τα απαραίτητα γι' αυτά θρεπτικά συστατικά. Η ανάπτυξή τους εξαρτάται σε ένα μεγάλο ποσοστό και από τη διατροφή τους ενώ, κατά την παιδική ηλικία, το παιδί, μπορεί να διαμορφώσει τις μελλοντικές διατροφικές συνήθειες ως ενήλικας. Ο ρόλος των γονιών σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι πρωταρχικός αφού αυτοί αποτελούν τα ισχυρότερα πρότυπα του παιδιού.

Έτσι, λοιπόν, θεωρούμε ότι θα ήταν επιτυχία να μάθουμε στα παιδιά μας να έχουν από μικρά, διατροφική νοημοσύνη! Πιο συγκεκριμένα, να μπορούν από μόνα τους να αντιληφθούν τι σημαίνει πείνα αλλά και τι κορεσμός! Να είναι ανεξάρτητα και να μπορούν να παρασκευάζουν τα γεύματα τους από μόνα τους αλλά να έχουν και άποψη για το τι τους αρέσει και τι απεχθάνονται.

Παρακάτω σας αναφέρουμε κάποιους βασικούς κανόνες στη διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας!

1. Όλη η οικογένεια τρώει το ίδιο φαγητό, χωρίς εξαιρέσεις! Προσπαθήστε να κρατάτε μια ισορροπία στις «αδυναμίες» και τις αντιπάθειες του καθενός και φροντίστε να υπάρχει σε κάθε γεύμα κάτι που αρέσει σε όλους.Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και κάποια στιγμή μπορεί να δοκιμάσουν. Μην τους δίνετε εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Όταν έχετε μαγειρέψει ψάρι, όσπρια, λαδερά και το παιδί δεν τρώει, μην του προτείνετε κάτι άλλο ξεχωριστό. Δείξτε του ότι είναι υγιεινό και θρεπτικό και το τρώει όλη η οικογένεια.

2. Όταν σερβίρετε κάποια τροφή για πρώτη φορά, κάντε το με φαντασία! Τι θα λέγατε να μετατρέψετε το οικογενειακό τραπέζι σε διαγωνισμό γεύσης; Τα παιδιά θα είναι κριτές και αφού δοκιμάσουν το φαγητό που ετοιμάσατε, πρέπει να δώσουν τη δική τους βαθμολογία. Ακόμα κι αν ο βαθμός τους είναι μηδέν, θα πρέπει πρώτα να το φάνε! Σ’ αυτή την περίπτωση, πείτε ότι στο μέλλον θα τους δώσετε ξανά την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ίδιο φαγητό, ίσως λίγο διαφοροποιημένο και τότε μπορεί να αναθεωρήσουν τη βαθμολογία τους. Να είστε ευέλικτοι στον τρόπο που μαγειρεύετε τα φαγητά σας καθώς τότε είναι πιθανό να πετύχετε έναν τρόπο που να αρέσει στο παιδί σας.


3. Όταν υπάρχει η δυνατότητα, μαγειρέψτε όλοι μαζί! Ακόμα κι αν δουλεύετε πολλές ώρες, είναι σημαντικό τα παιδιά να σας βλέπουν να ετοιμάζετε το φαγητό. Έτσι αντιλαμβάνονται ότι το σπιτικό φαγητό είναι σημαντικό για την οικογένειά σας. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν. Βάλτε στόχο, κάθε παιδί να έχει μάθει να φτιάχνει μόνο του τουλάχιστον δέκα σπιτικά φαγητά πριν φτάσει στην ηλικία που θα φύγει από το σπίτι. 

4. Φροντίστε στο οικογενειακό τραπέζι να μην υπάρχει ένταση! Δημιουργήστε ένα ευχάριστο κλίμα για να φάτε και να συζητήσετε ήρεμα και χαρούμενα.Η ώρα του φαγητού θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα όλων και ειδικότερα των παιδιών. Αρκεστείτε στο να φάτε και να συζητήσετε για ευχάριστα πράγματα που συνέβησαν μέσα στη μέρα σας.

5. Προγραμματίστε το Εβδομαδιαίο Διατροφικό Πρόγραμμα της οικογένειας! Φροντίστε να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα. Τα κύρια γεύματα είναι σημαντικό να είναι πλήρη σε βιταμίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Τα ενδιάμεσα γεύματα πρέπει να προγραμματίζονται ανάλογα με τα σημάδια πείνας και κορεσμού του παιδιού και είναι σημαντικό να μην αναπτυχθεί στο παιδί η συνήθεια του τσιμπολογήματος. Το ποια τρόφιμα θα αποτελούν το κύριο γεύμα του παιδιού σε εβδομαδιαία βάση είναι και αυτό εξαιρετικής σημασίας. Φροντίστε το παιδί να τρώει ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα και φροντίστε η μία από αυτές να είναι ένα λιπαρό ψάρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ