Πως θα μάθει το παιδί μου να τρέφεται υγιεινά;

Για πολλούς γονείς το καθημερινό φαγητό των παιδιών τους είναι πηγή άγχους. Από τη μία η συχνή άρνησή τους για τα γεύματα που τους προσφέρουμε, κι από την άλλη η προτίμησή τους στα τρόφιμα των fast food αρκούν για να μας προκαλέσουν ανησυχία για το αν το παιδί μας τρέφεται σωστά. Συχνά όμως, ξεχνάμε ότι ένα παιδί μπορεί να μην τρώει, π.χ. ντομάτα, τρώει όμως με ευχαρίστηση την σπιτική μακαρονάδα με φυσική σάλτσα ντομάτας που του φτιάχνετε! Για να μην ανησυχείτε αδικαιολόγητα, παρακάτω σας έχουμε κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να συνηθίσουν να τρέφονται υγιεινά.

Μην πιέζετε το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι. Ενδέχεται να αντιδράσει και κατε' επέκταση να μην φάει ξανά αυτό που του επιβάλλετε. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήστε, ακόμη και αν δεν τρώει κάποια φαγητά, εσείς να τα μαγειρεύετε έτσι ώστε να υπάρχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στο σπιτικό τραπέζι.

  • Μην ενοχοποιείτε ποτέ μια τροφή. Η απαγόρευση σίγουρα φουντώνει την φαντασία του κι επειδή από τη φύση τους τα παιδιά είναι αντιδραστικά, με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να χάσετε τον έλεγχο. Να τους επιτρέπετε την κατανάλωση όλων των τροφίμων, αλλά τονίζοντας πάντα την σημασία του μέτρου.
  • Δείτε το δάσος κι όχι το δέντρο. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν τα παιδιά τους δεν ακολουθούν το «ιδανικό» διαιτολόγιο. Πολλά παιδιά αρνούνται να φάνε ορισμένες τροφές ή τρώνε μόνο ένα-δύο φαγητά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι όμως προφανές ότι είναι υγιή: ψηλώνουν, παίρνουν βάρος, είναι ζωηρά και δραστήρια, αναπτύσσονται πνευματικά. Xωρίς άγχος λοιπόν, μπορούμε να τους προσφέρουμε από μικρή ηλικία, ποικιλία υγιεινών και θρεπτικών τροφών σε κάθε γεύμα και να αφήνουμε στα ίδια τη δυνατότητα επιλογής. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή το παιδί μόνο του θα διαμορφώσει τελικά ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
  • Ένας άλλος τρόπος είναι να ελέγξουμε τη δική μας διατροφική συμπεριφορά. Αν δίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή και μαγειρεύοντας ποικιλία τροφών, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει το παιδί μας τις διατροφικές συνήθειες που του προτείνουμε. Μην περιμένετε να κάνουν τα παιδιά σας πράγματα που δεν βλέπουν να τα κάνετε εσείς. Σήμερα 7 στα 10 παιδιά δεν τρώνε πρωινό αλλά και 8 στους 10 γονείς επίσης. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά.
  • Μην επιβραβεύετε, τουλάχιστον συνέχεια, τις σωστές διατροφικές του επιλογές, που μπορεί να τις κάνει με πίεση, με ένα γλυκό ή κάποιο άλλο αγαπημένο του επιδόρπιο. Το παιδί πρέπει να είναι συνειδητοποιημένο ότι καταναλώνοντας υγιεινές τροφές προσλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό του καθώς και πολύτιμα συστατικά για να είναι δυνατό. Είναι λάθος να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση. Δημιουργούμε έτσι στα παιδιά μια σχέση εξάρτησης φαγητού και καλής πράξης. Θυμηθείτε, οι καλές πράξεις πρέπει να γίνονται με ανιδιοτέλεια. Προτιμήστε άλλους τρόπους να τους επιβραβεύετε. Το φαγητό είναι για την ανάπτυξη και την επιβίωση του παιδιού και δεν πρέπει να έχει άλλο ρόλο.

Γενικότερα, για να μάθει το παιδί να τρώει υγιεινά χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή από τους γονείς, αλλά και παιχνίδι και φαντασία με τις γεύσεις. Ανοίξτε βιβλία με συνταγές, ρωτήστε πιο έμπειρες μαγείρισσες και μαμάδες με μεγαλύτερα παιδιά. Το σημαντικότερο όμως είναι να δίνετε πάντα το καλό παράδειγμα στο παιδί καταναλώνοντας οι ίδιοι φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ