Πώς αντιμετωπίζουμε την υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία (επίπεδο γλυκόζης 70 mg/dL ή κάτω) είναι μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς οι διαβητικοί ασθενείς και θεωρείται επικίνδυνη επιπλοκή που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Ο εγκέφαλος απαιτεί επαρκή γλυκόζη για καύσιμο, και χωρίς επαρκή ενέργεια, ακόμη και οι απλές καθημερινές εργασίες γίνονται προκλητικές. Ως αποτέλεσμα αυτού, η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα θα προκαλέσει τελικά σύγχυση, ζάλη και θολή όραση και θα οδηγήσει σε εξασθενημένη λήψη αποφάσεων και αποπροσανατολισμό.

Τι κάνουμε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας;

  • Με το που αντιλαμβανόμαστε τα συμπτώματα κάνουμε μέτρηση ώστε να πιστοποιήσουμε αν είναι όντως υπογλυκαιμία.
  • Καταναλώνουμε 15-20 γρ. γλυκόζης (3-4 ταμπλέτες γλυκόζης, 5 ουγκιές χυμός φρούτων, 6 ουγκιές σόδα, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, σιρόπι ή μέλι ή πέντε μικρά κυβάκια ζάχαρης)
  • Επανελέγχουμε το σάκχαρο μετά από 15 λεπτά.
  • όταν επανέλθει στα φυσιολογικά, τρώμε ένα μικρό σνακ

Γενικές συμβουλές

  • Εάν παίρνετε ινσουλίνη μέσης ή μακράς δράσης, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τρώγοντας σε ένα σταθερό πρόγραμμα.
  • Να έχετε μαζί σας ένα σνακ που περιέχει υδατάνθρακες, σε περίπτωση που καθυστερήσει το συνηθισμένο σας γεύμα, για να αποτρέψετε ανεπιθύμητη πτώση της γλυκόζης στο αίμα.
  • Εκπαιδεύστε τους γύρω σας σχετικά με τα συμπτώματα του διαβήτη και της υπογλυκαιμίας. Η γνώση των συμπτωμάτων και της θεραπείας για την υπογλυκαιμία μπορεί να προειδοποιήσει τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους να λάβουν άμεση δράση.
  • Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ