Τι είναι η δίαιτα Low-FODMAP στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Ισως έχετε ξανακούσει για τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Η συγκεκριμένη είναι μία δίαιτα περιορισμού που χρησιμοποιειται στην πρακτική ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Οι δίαιτες περιορισμού περιλαμβάνουν των αποκλεισμό πολλαπλών τροφών από τη διατροφή σας, ακολουθούμενη από μια περίοδο επανεισαγωγής αυτών των τροφών, για να καταλάβουμε σε ποια ακριβώς τρόφιμα έχει ο ασθενής ευαισθησία.

 

Αλλά ποια είναι τα FODMAP που θέλουμε να περιορίσουμε;

 

Τα αρχικά FODMAP σημαίνουν Ζυμώσιμοι, Ολιγο-, Δι-, Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες, και αποτελείται από ομάδες ορισμένων τύπων υδατανθράκων που πιστεύεται ότι προκαλούν συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος. Τα FODMAP απορροφώνται ελάχιστα κατά την πέψη, φτάνοντας στο παχύ έντερο για να ζυμωθούν από τα βακτήρια που βρίσκονται εκεί, τα οποία τα μετατρέπουν σε αέρια και άλλες χημικές ουσίες. Αυτό προκαλεί διάταση των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου, προκαλώντας κοιλιακό φούσκωμα, διάταση, κράμπες, πόνο και/ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σε πολλούς ασθενείς με ευερέθιστο έντερο.

 

Ποιος πρέπει να ακολουθήσει τη δίαιτα Low-FODMAP;

 

Αυτή η δίαιτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή δίπλα-δίπλα με φάρμακα για τη θεραπεία του IBS. Το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος είναι τα πιο πιθανά συμπτώματα βελτίωσης, αλλά μπορεί να δείτε βελτιώσεις στην κόπωση, στις κινήσεις του εντέρου και στη γενική ποιότητα ζωής. Πολλές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος επικαλύπτονται με το IBS, επομένως μερικές φορές η δίαιτα χαμηλής FODMAP μπορεί να προστεθεί στη θεραπεία για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την κοιλιοκάκη και την υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

 

Στάδια της δίαιτας Low-FODMAP

 

1) Αποβολή, κατά την οποία όλα τα FODMAP αφαιρούνται από τη διατροφή για 2-4 εβδομάδες,

2) Επανεισαγωγή, όπου ομάδες FODMAP προστίθενται ξανά σε μία κάθε φορά, παρακολούθηση για επανεμφάνιση συμπτωμάτων

3) Εξατομίκευση. Μόλις προσδιοριστεί ποια FODMAP προκαλούν συμπτώματα, πολλοί ασθενείς αποφεύγουν αυτές τις τροφές, αλλά εξακολουθούν να καταπίνουν άλλα FODMAP σε τακτική βάση.

 

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP

 

Σιτηρά

Φρούτα

Λαχανικά

Γάλα και υποκατάστατα

Διάφορα

Σιτάρι

Σίκαλη

Κριθάρι

 

Μήλο

Βερύκοκκο

Βατόμουρα

Κεράσια

Ημερομηνίες

Φράπα

Μάνγκο

Αχλάδι

Καρπούζι

Αγκινάρα

Σπαράγγι

Κουνουπίδι

Σκόρδο

Πράσα

Μανιτάρια

Κρεμμύδι

Γάλα καρύδας

Παγωμένο γιαούρτι

Παγωτό

Γάλα

Μαλακό τυρί

Γάλα σόγιας

Γιαούρτι

Τα περισσότερα φασόλια/όσπρια

Επεξεργασμένα κρέατα

Αναψυκτικά και χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

Ρούμι

Χαμομήλι, oolong, μάραθο και chai

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ