- Περιορίστε το αλάτι
Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλωριούχο άλας .Το νάτριο συνδέεται με το νερό στο σώμα και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων.
Η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως π.χ επεξεργασμένες τροφές, έχουν ως αποτέλεσμα το σώμα να κατακρατεί κάποια υγρά. Στην πραγματικότητα, αυτά τα τρόφιμα είναι η μεγαλύτερη διαιτητική πηγή νατρίου.
Οι πιο συνηθισμένες συμβουλές για τη μείωση της κατακράτησης υγρών είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου.
- Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου
Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο . Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Καλές πηγές μαγνησίου είναι: τα καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα και φυλλώδη, πράσινα λαχανικά.
- Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6
Η βιταμίνη B6 είναι σημαντική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξυπηρετούν πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6 περιλαμβάνουν μπανάνες, πατάτες, καρύδια και κρέας.
- Κάλιο
Το κάλιο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, βοηθάει στην αποστολή των ηλεκτρικών σημάτων που κρατούν το σώμα σε λειτουργία. Μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Συμβάλλει όμως και στη μείωση της κατακράτησης με δύο τρόπους, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.
Πλούσιες τροφές είναι, οι μπανάνες, τα αβοκάντο και οι ντομάτες αποτελούν παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.