Τα τεχνητά γλυκαντικά μειώνουν την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και τις αντίστοιχες θερμίδες διατηρώντας παράλληλα τη γλυκιά γεύση, ιδιότητα που τα καθιστά πολύ χρήσιμα στην καθημερινότητα ατόμων που προσέχουν το βάρος τους ή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Ωστόσο, η ασφάλεια αυτών των προσθέτων έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.
Υποψίες για ρόλο των γλυκαντικών στον καρκίνο
Είναι ευρέως γνωστό, ότι έρευνες του 1970 συνέδεσαν το τεχνητό γλυκαντικό σακχαρίνη (ή ζαχαρίνη, το πρώτο τεχνητό γλυκαντικό που παρασκευάστηκε) με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους εργαστηρίου. Μια Γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου υποδηλώνει ότι ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά ασπαρτάμη, είχαν υψηλότερο κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές. Ο καρκίνος του μαστού και οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία είχαν ακόμη υψηλότερο βαθμό κινδύνου. Χρειάζεται βέβαια, περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να αποσαφηνιστούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί.
Τι ισχύει στην παρούσα βιβλιογραφία;
Η επιστημονική συναίνεση, μέχρι περαιτέρω μελέτης του θέματος, είναι πως τα τεχνητά γλυκαντικά είναι γενικά ασφαλή σε περιορισμένες ποσότητες, ακόμη και για έγκυες γυναίκες.
Μπορείτε να βρείτε την έρευνα που εδώ: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003950 )
Μάιρα Στεφανάκου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
HR. PSYCHOLOGY - TODAY