Διατροφή και μειωμένο αλάτι

Το αλάτι νοστιμίζει τα πιάτα μας αναδεικνύοντας τις γεύσεις όλων των υλικών. Από την άλλη, μια διατροφή υψηλή σε επιτραπέζιο αλάτι, κατά συνέπεια σε νάτριο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να επιβαρύνει το κυκλοφορικό και το νεφρικό μας σύστημα. Σε περιπτώσεις όπως η νεφρική νόσος, η υπέρταση, και η καρδιακή νόσος, ο ιατρός μας μπορεί να μας προτείνει να ελαττώσουμε το αλάτι από τη δίαιτα.

 

Πού υπάρχει το αλάτι και το νάτριο;

Μη επεξεργασμένες τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα πουλερικά περιέχουν πολύ χαμηλότερες ποσότητες νατρίου, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχουν γενικά λιγότερο νάτριο από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το νάτριο συγκεντρώνεται περισσότερο σε επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια και τα φαστ φουντ όπου προστίθεται αλάτι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας για ενίσχυση της γεύσης. Επίσης, προσοχή θέλουν οι συσκευασμένοι ζωμοί που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τα αλλαντικά, τα παστά προϊόντα, οι κονσέρβες, πολλά τυριά (φέτα, ροκφόρ, παρμεζάνα, γκούντα, τσένταρ, κ.ά.), οι ελιές, το τουρσί, οι έτοιμες σως.

Ακόμη, την πρόσληψη νατρίου αυξάνει και η προσθήκη αλατιού στις συνταγές κατά την προετοιμασία των γευμάτων στην κουζίνα σας.

 

Πρακτικά τιπς για να ελαττώσετε το νάτριο

  • Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται εντελώς για να διατηρείται η πρόσληψη νατρίου κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα. Οι συστάσεις για την ημερήσια κατανάλωση νατρίου είναι έως και 2,3 g, ίση με την ποσότητα που περιέχεται σε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • Προτιμήστε πιο πολλά φρέσκα προϊόντα, για παράδειγμα φρούτα, λαχανικά, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Προτιμήστε το φαγητό που φτιάχνετε στο σπίτι αντί για τα γεύματα απ’ έξω, για να μπορείτε να ελέγχετε το αλάτι που βάζετε στα μαγειρευτά και στις σαλάτες.
  • Βάλτε πολλά μπαχαρικά, βότανα, και χυμό λεμονιού στο φαγητό για να γίνει το φαγητό πιο νόστιμο, χωρίς να απαιτείται το αλάτι για να δώσει γεύση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ