Διατροφή και υγεία των δοντιών

Διατροφή για στοματική και οδοντική υγεία

Η διατροφή παίζει ρόλο σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης και της διατήρησης των δοντιών. Η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών επηρεάζει την ενδυνάμωση της αδαμαντίνης και τη διαδικασία της μετάλλωσης. Για την υγεία μας συνολικά, αλλά και για ένα υγιές στόμα, θα πρέπει να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο, και να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά εστιάζουμε για υγιή οδοντοστοιχεία;

Αυτά είναι κυρίως

  • το ασβέστιο, η βιταμίνη D και ο φώσφορος, τα οποία ενδυναμώνουν το δόντι και το υποκείμενο οστό του, και επίσης
  • η βιταμίνη C, το φυλλικό και ο ψευδάργυρος, συστατικά τα οποία προστατεύουν τα ούλα.

Ποιες διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τερηδόνας;

Ιδιαίτερα η πρόσληψη ζυμώσιμων υδατανθράκων και η συχνότητα των γευμάτων επηρεάζουν την παραγωγή οργανικών οξέων από τα βακτήρια του στόματος και το βαθμό καταστροφής των δοντιών.  Οι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες περιέχονται στα σιτηρά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά, και τα πρόσθετα σάκχαρα στα γλυκά και τα επεξεργασμένα προϊόντα. Όσο περισσότερο βρίσκονται οι υδατάνθρακες στο στόμα και στα δόντια, τόσο το χειρότερο, όπως όταν προσκολλώνται κομμάτια των τροφίμων ανάμεσα στα δόντια, γιατί διαρκεί περισσότερο η δράση της αμυλάσης. Από την άλλη, όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό έχει ένα φρούτο, τόσο λιγότερη τερηδογόνο δράση έχει.

Τι να προσέξω στη διατροφή μου για να προστατεύσω τα δόντια από την τερηδόνα;

Τα γαλακτοκομικά και το τυρί, όντας πλούσια σε ασβέστιο, έχουν αλκαλική φύση και δε συμβάλλουν τελικά στην τερηδόνα, και είναι καλό να λαμβάνονται παρέα με τερηδογόνα τρόφιμα.

Τα πολύ συχνά γεύματα εκθέτουν τα δόντια πιο συχνά σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας. Για αυτό, αφήστε τουλάχιστον 2-3 ώρες μεταξύ των γευμάτων.

Η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα συστήνεται γιατί προκαλεί αύξηση της σιέλου και απομάκρυνση των σακχάρων από την επιφάνεια των δοντιών.

Οι ξηροί καρποί και τα τρόφιμα με πρωτεΐνες και έλαια δε συμβάλουν στην ανάπτυξη της τερηδόνας. Συνδυάστε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στα γεύματα.

Περιορίστε όξινα τρόφημα όπως αθλητικά ροφήματα, χυμοί, αναψυκτικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ