Διατροφική αντιμετώπιση εντερικών αερίων

Υπάρχουν διάφορα αίτια παραγωγής αερίων στο έντερο. Κάποια από τα κύρια είναι

  • Αν τρώτε πολύ γρήγορα
  • Εάν μιλάτε καθώς οπότε καταπίνετε ποσότητα αέρα
  • Η κατανάλωση ποτών με καλαμάκι
  • Η μάσηση τσίχλας
  • Το στρες
  • Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών(θα αναλυθεί παρακάτω)

Ποιες τροφές παράγουν αέρια;

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία παράγουν περισσότερα αέρια κατά την πέψη τους και αυτά φαίνονται παρακάτω:

  • Όσπρια: Όλα τα όσπρια, αλλά κυρίως τα φασόλια
  • Λαχανικά: Κουνουπίδι/Μπρόκολο, Κρεμμύδι, Λαχανάκια Βρυξελλών, Λάχανο, Σπαράγγια, Αγκινάρες, Μπάμιες
  • Φρούτα: Βατόμουρα/μούρα/φράουλες, Ρόδι
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ποτά: Αναψυκτικά, Μπύρα, Αεριούχα ποτά

Πέρα από τα τρόφιμα αυτά υπάρχουν μερικά άτομα που μπορεί να παρουσιάζουν μία μικρή ευαισθησία στην λακτόζη και να μην μπορούν να πέψουν το γάλα. Αντιστοίχως, μπορεί να υπάρχει ευαισθησία και στην γλουτένη.

Ευαισθησίες σε όλα τα παραπάνω τρόφιμα καθώς και μεγαλύτερη παραγωγή αερίων μπορεί να εμφανιστεί σε όλους ανά καιρούς και εξαρτάται από περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς αλλά και άλλους παράγοντες.

Αντιμετώπιση:

  • Αύξηση του χρόνου μάσησης
  • Αποφυγή της ομιλίας την ώρα της μάσησης
  • Αποφυγή κατανάλωσης τσίχλας
  • Προτίμηση το αρκετό νερό σε σχέση ροφήματα με ανθρακικό (αναψυκτικά, μπύρα κ.τ.λ.).
  • Καλό μαγείρεμα λαχανικών
  • Καλό μούλιασμα οσπρίων τουλάχιστον 12 ώρες, βράσιμο των οσπρίων για 10-15 λεπτά, πέταμα του πρώτου νερού και συνέχεια βρασμού με καθαρό νερό. Προτίμηση αποφλοιωμένων οσπρίων.
  • Αποφυγή των παραπάνω τροφίμων σε περίπτωση που αισθάνεστε κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και άλλα παρόμοια συμπτώματα.

Βοηθητικό μπορεί να είναι ένα ημερολόγιο διατροφής στο οποίο θα συμπληρώνεται τα γεύματα που φάγατε καθώς και τα πιθανά συμπτώματα που αισθάνεστε με την κατανάλωση του κάθε τρόφιμου.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, είναι πολύ έντονα και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα σας, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε ένα γαστρεντερολόγο για περαιτέρω εξετάσεις. Σύμφωνα με την εκτίμηση του και σε συνεργασία με ένα διαιτολόγου, θα διαμορφωθεί ένα διατροφικό πλάνο κατάλληλο για εσάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ