Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και διατροφή

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Αυτές οι δύο νόσοι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι:

  • Η διάρροια
    • Ο πυρετός
    • Η απώλεια βάρους
    • Η αναιμία
    • Ο υποσιτισμός

Έτσι η διατροφική αντιμετώπιση είναι η εξής:

  • Υψηλές ανάγκες σε πρωτεΐνες ανάλογα με το στάδιο της νόσου, επομένως απαιτείται αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών για την αποκατάσταση της νόσου.

  • Περιορισμός της καφεΐνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελαττωθούν τα συμπτώματα της διάρροιας.

  • Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων ή υφέσεων της νόσου η φλεγμονή ή οι ουλές μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα ένα μερικώς αποφραγμένο έντερο, όπου στην περίπτωση αυτή χρειάζεται μείωση των διαιτητικών ινών ή περιορισμός αυτών σε μικρά τεμάχια έτσι ώστε να μπορούν να περνούν εύκολα χωρίς να αποφράσουν το έντερο.

  • Μικρά και συχνά γεύματα, είναι πιο ανεκτά από το πεπτικό σύστημα και δεν δημιουργούν δυσάρεστα συμπτώματα.

  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως είναι τα ψάρια, τα φυτικά έλαια και ορισμένοι ξηροί καρποί (προσοχή σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να προκαλέσουν απόφραξη), βοηθούν στην εξέλιξη της νόσου λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.


• Τα πρεβιοτικά (φυτικά τρόφιμα) και προβιοτικά (ζωικά τρόφιμα) μπορούν να βοηθήσουν στην καλή εξέλιξη της νόσου, λόγω της επίδρασης τους στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ