Διατροφή και δυσλιπιδαιμία

Η δυσλιπιδαιμία είναι η παθολογική διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα. Τα λιπίδια αποτελούνται από τα τριγλυκερίδια, την LDL-χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) και την HDL-χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη). Οι ασθενεις με δυσλιπιδαιμία μπορεί να έχουν αυξημένες τις τιμές όλων ή κάποιων λιπιδίων(τριγλυκερίδα, LDL) ενώ συνήθως η τιμή της HDL είναι μειωμένη.

Στους ασθενείς με δυσλιπιδαιμία συστήνεται μία ισορροπημένη διατροφή τόσο σε εκείνους που βρίσκονται σε αρχικά επίπεδα της νόσου αλλά και σε εκείνους σε πιο προχωρημένα επίπεδα ταυτόχρονα με φαρμακευτική αγωγή.

Η διατροφή των ατόμων με δυσλιπιδαιμία πρέπει να περιέχει:

-Δημητριακά ολικής άλεσης καθημερινά

-Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως

-Ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς με μέτρο

-Ψάρια, κυρίως λιπαρά, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα

-Όσπρια τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα

-Λαδερά 1 φορά την εβδομάδα

-Κόκκινο κρέας αυστηρά 1 φορά την εβδομάδα

Δεν πρέπει να περιέχει:

-Τηγανητά φαγητά

-Άλλα λιπαρά πέρα του ελαιόλαδου

-Λιπαρά γλυκά και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης

-Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

-Μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. αλλαντικά, λουκάνικα κ.τ.λ.)

Επιπλέον οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα, να γυμνάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά (πάντα με την συμβουλή γιατρού) και να έχουν υγιές σωματικό βάρος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ