Μήπως να γίνεις pescatarian; Τι πρέπει να γνωρίζεις

Η λέξη «pescatarian» προσδιορίζει τα άτομα που καταναλώνουν το ψάρι και τα θαλασσινά ως μοναδική πηγή ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Είναι μία κατηγορία ημι-χορτοφαγίας, που εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι το κρέας των ζώων προσφέρει οφέλη στον άνθρωπο, όπως υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, λιπαρά, στοιχεία, και βιταμίνες, αλλά δίνοντας σημασία και σε άλλους παράγοντες στις τροφικές επιλογές του ατόμου.

Συγκεκριμένα, κάποιοι λόγοι που κάποιοι γίνονται pescatarians είναι πως το κόκκινο κρέας, ειδικά το επεξεργασμένο, συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα και εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου β, και κάποιους τύπους καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης του κρέατος εγείρει προβλήματα βιοηθικά σχετικά με την ευημερία και τις συνθήκες ζωής των ζώων που σφαγιάζονται για το κρέας τους, τη βαναυσότητα και τον πόνο που υφίστανται τα θηλαστικά και τα πουλερικά προκειμένου να καταλήξουν στο πιάτο μας, όπως και θέματα οικολογίας, και ασφάλειας τροφίμων. Τέλος, κάποια άτομα υιοθετούν την pescetarian δίαιτα προκειμένου να κάνουν μια ομαλή μετάβαση στη χορτοφαγία.

Πώς βοηθά αυτή η διατροφή την υγεία;

Οι δίαιτες αυτές έχουν οφέλη στο σωματικό βάρος, βελτιωμένους δείκτες μεταβολικής υγείας, αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, και μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.

Το ψάρι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ζωικών πρωτεϊνών χωρίς να μας επιβαρύνει με πολλά λιπαρά. Ταυτόχρονα, μας παρέχει κι άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τις βιταμίνες D και Β2 (ριβοφλαβίνη), το ασβέστιο, το φώσφορο, το σίδηρος, τον ψευδάργυρο, το ιώδιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Όσο για τα ω-3 λιπαρά οξέα, μας είναι απαραίτητα μέσω της τροφής για να παραγάγουμε σημαντικές ενώσεις που παίζουν ρόλο στη συνολική υγεία του σώματος και ειδικά του εγκεφάλου. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε κάθε είδος ψαριού, αλλά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα, η ρέγκα, ο κολιός, το σκουμπρί.

Τι αλλαγές πρέπει να κάνω για να την ακολουθήσω;

Επιτρέπονται όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά προτιμώνται οι επιλογές ψαριών με χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, τα χτένια, οι γαρίδες, κι ο αστακός. Οι ημέρες της εβδομάδας που δεν καταναλώνεται το ψάρι, επιβάλλεται να ενισχύονται με φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, και τα όσπρια.

Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση ιχθύων που φέρουν υψηλά επίπεδα μεθυλδράργυρου (MeHg), ο οποίος εξουδετερώνει τις καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Για αυτό το λόγο, ο αμερικάνικος οργανισμός FDA προτείνει πρωτίστως στα μικρά παιδιά και τις γυναίκες που εγκυμονούν ή γαλουχούν να αποφεύγουν ψάρια υψηλά σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας, το πλακολεπιδόψαρο, ο καρχαρίας, το σκουμπρί, και κάποιους βαρείς τύπους τόνου.