H Σαρακοστή είναι περίοδος νηστείας, και ως εκ τούτου, αφορμή να κάνουμε μια σύντομη αποχή από το κρέας, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά, ενόσω εμπλουτίζουμε το καθημερινό μας διατροφολόγιο με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επίσης, το τυπικό νηστίσιμο μενού είναι μια λίγο πιο αυστηρή παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής και μπορεί να συμβαδίσει και με μια προσπάθεια για απώλεια ή συντήρηση βάρους, χωρίς να στερηθεί ο οργανισμός μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Ποιες τροφές αποφεύγουμε στη νηστεία της Σαρακοστής;
Στη νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και η βάση της διατροφής αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά , αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά.
Τα διατροφικά οφέλη της νηστείας
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης έδειξε ότι όσοι τηρούν ευλαβικά τις νηστείες της χριστιανικής παράδοσης και νηστεύουν συνολικά έως και 180 ημέρες τον χρόνο έχουν χαμηλότερη κακή LDL κατά 20% και ολική χοληστερόλη κατά 15% από τους ανθρώπους που δεν νηστεύουν. Επίσης επειδή τα άτομα αυτά χρησιμοποιούν πολύ το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τον χαλβά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και τα θαλασσινά σαν τα κύρια λιπαρά του μενού τους, αποφεύγοντας τα ζωικά λίπη που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, έχουν αυξημένη καλή HDL χοληστερόλη, που προστατεύει από την αθηροκλήρωση.
Τα διατροφικά μειονεκτήματα της νηστείας
Όταν η νηστεία διαρκεί πολύ, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσετε ανεπάρκεια σιδήρου, ασβεστίου και πρωτεϊνών, λόγω του αποκλεισμού του κρέατος, από το καθημερινό μενού. Για αυτό, η νηστεία δεν ενδείκειται για τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, τους αθλητές που έχουν αυξημένο ποσοστό μυϊκού ιστού στο σώμα τους και τις γυναίκες που θηλάζουν που έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.
Για αυτό πρέπει να στραφείτε σε εναλλακτικές πηγές και έξυπνους συνδυασμούς τροφών.
Ποια τρόφιμα πρωταγωνιστούν στο νηστίσιμο διατροφολόγιο
- Πλούσια σε πρωτεϊνες είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.
- Σίδηρο περιέχουν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το σπανάκι. Ωστόσο ο σίδηρος που περιέχεται σε φυτικά τρόφιμα δεν αφομοιώνεται εξίσου καλά από τον οργανισμό, σε σχέση με αυτόν που προσλαμβάνετε από τα ζωϊκά τρόφιμα και γι αυτό καλό είναι να συνοδεύετε το φαγητό σας με χυμό πορτοκάλι ή άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που διευκολύνει την απορρόφησή του.
Τέλος, πλούσια σε ασβέστιο είναι το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ταχίνι, το σουσάμι, ο χαλβάς και το γάλα σόγιας.