Διατροφική Αξία των Γαλακτοκομικών

Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα περιλαμβάνουν το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας. Δεν περιλαμβάνει παράγωγα γάλακτος όπως ξινή κρέμα, κρέμα γάλακτος και βούτυρο.

 

Πόσες μερίδες γαλακτοκομικών χρειάζομαι;

Η επαρκής κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει να κάνει με την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας, καθώς και με το εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Γενικά, τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται 2,5 φλιτζάνια ή ισοδύναμα γαλακτοκομικά, και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες χρειάζονται 3 φλιτζάνια γαλακτοκομικά σε καθημερινή βάση. Ένα ισοδύναμο σημαίνει:

  • 1 φλιτζάνι (240 ml) γάλα, γιαούρτι ή γάλα σόγιας
  • 30-40 γραμμάρια τυρί

 

Θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως

  • ασβέστιο,
  • κάλιο,
  • φώσφορος,
  • ριβοφλαβίνη (Βιτ. Β2)
  • βιταμίνες Α, D, μερικές φορές Β12,
  • ψευδάργυρος,
  • χολίνη,
  • μαγνήσιο,
  • σελήνιο,
  • πρωτεΐνη.

Όλα τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη συντήρηση του οργανισμού. Η επιλογή γαλακτοκομικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι μια εξαιρετική επιλογή για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο, μαγνήσιο και πρωτεΐνες χωρίς να ξεπεράσετε την ιδανική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, που συνήθως απαντώνται σε ζωικά προϊόντα.