Η σημασία των ω-3 στη διατροφή σου

Τι είναι

Τα ω-3 είναι λιπαρά οξέα που αποτελούν απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για πολλαπλούς ανρθώπινους ιστούς, καθώς δεν έχουμε την ικανότητα εμείς να τα συνθέσουμε στο σώμα μας, και επίσης αποτελούν χρήσιμη πηγή ενέργειας που προσθέτουν ένα “συν” στην καρδιαγγειακή μας υγεία και όχι μόνο! Παίζουν κρίσιμο ρόλο τόσο στην καρδιά, όσο και στους πνεύμονες, στις λειτουργίες του εγκεφάλου και στο αμυντικό μας σύστημα.

 

Πού θα τα βρω;

Τα οξέα EPA και DHA βρίσκονται κυρίως σε ψάρια, φύκη, και οστρακοειδή. Το ALA (α-λινολενικό οξύ), ένα άλλο ω-3 λιπαρό οξύ, βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως οι τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι τσία. Είναι καλό λοιπόν, να ακολοθούμε τις οδηγίες της μεσογειακής διατροφής (άλλωστε η περιοχή της Μεσογείου είναι ονομαστή για την υγιεινή και μακροβιοτική δίαιτά της λόγω αφθονίας των ψαριών!) και να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (βλέπε σκουμπρί, τόνος, πέστροφα, σαρδέλα), όπως επίσης και 1-1,5 κλειστή χούφτα ξηρών καρπών ημερησίως.

 

Σε τι βοηθούν;

  • Μπορούν να μειώσουν τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
  • Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ιδιαίτερα χρήσιμες σε καταστάσεις υψηλής φλεγμονής όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα κ.λπ.
  • Η έρευνα έδειξε ότι οι πολιτισμοί που τρώνε πολλά λιπαρά ψάρια έχουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.
  • Το DHA φαίνεται να είναι σημαντικό για την οπτική και νευρολογική ανάπτυξη στα βρέφη.
  • Το ιχθυέλαιο μπορεί να βελτιώσει τις νοητικές δεξιότητες, όπως η σκέψη, η μνήμη και η μάθηση. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν ακόμη και στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.