Διατροφική Αξία του Ελαιολάδου

Τι να πρωτοπούμε για το ελαιόλαδο; Αποτελεί βασικό στοιχείο του εξοπλισμού της κουζίνας μας, λόγω της πλούσιας γεύσης και της ευελιξίας του ως μαγειρικό μέσο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψήσιμο, τηγάνισμα, ψήσιμο ή σοτάρισμα.

Παρά όλα τα παραπάνω, είναι γεμάτο με τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία μας. Η κύρια πηγή πρόσθετου λίπους στη μεσογειακή διατροφή, έχει μελετηθεί διεξοδικά, με ορισμένες έρευνες να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, να καταπολεμήσει τον καρκίνο και να ανακουφίσει τη φλεγμονή. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το λιγότερο επεξεργασμένο είδος και το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Διατροφικά στοιχεία

Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει:

  • Θερμίδες: 119
  • Κορεσμένα λιπαρά: 14% των συνολικών θερμίδων
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 73% των συνολικών θερμίδων (κυρίως ελαϊκό οξύ)
  • Πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA): 11% των συνολικών θερμίδων
  • Βιταμίνη Ε: 13% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
  • Βιταμίνη Κ: 7% του DV

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαϊκό οξύ, προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. Η βιταμίνη Ε είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που διπλασιάζει ως αντιοξειδωτικό, ενώ η βιταμίνη Κ παίζει βασικό ρόλο στην υγεία των οστών, την πήξη του αίματος, την υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, με πιο γνωστά την ελαιοκανθάλη και την ελευρωπαΐνη, οι οποίες είναι ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και των χρόνιων ασθενειών.