Γιατί να προτιμήσω τα προϊόντα ολικής άλεσης;

Τα δημητριακά (π.χ. όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη) αποτελούνται από τρία τμήματα: το πίτουρο (το εξωτερικό στρώμα), το φύτρο (πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά) και το ενδοσπέρμιο (το κεντρικό τμήμα οποίο είναι πλούσιο σε άμυλο και πρωτεΐνη).

 

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως συγκεκριμένα έχουν και τα τρία μέρη ανέπαφα. και είναι υψηλά σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνες Β και διαιτητικές ίνες.

 

Η αντικατάσταση δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή ενός ατόμου έναντι επεξεργασμένων δημητριακών είναι σύμμαχος στο να ελαττώσει τον κίνδυνο να καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, και καρκίνο. Η μεσογειακή διατροφή, μάλιστα, βάζει τα δημητριακά ολικής άλεσης στη βάση της, μαζί με άλλες φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, και σπόρους.

 

Ποια είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης;

Τα προϊόντα ολικής άλεσης παρασκευάζονται από αλεύρι ολικής άλεσης σε αντίθεση με το λευκό αλεύρι που περιέχει μόνο το ενδοσπέρμιο του σπόρου.

Τέτοια προϊόντα αποτελούν το αλεύρι για μαγειρική, τα δημητριακά πρωινού, το ψωμί, οι φρυγανιές, τα ζυμαρικά και το αναποφλοίωτο ρύζι . Από την άλλη, οι όροι πολύσπορο ή προϊόντα σίκαλης δεν είναι απαραίτητα ολικής άλεσης. Διαβάστε τις διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες προσεκτικά για να μάθετε παραπάνω για ένα προϊόν.

 

Τι πλεονεκτήματα έχουν;

Στο πίτουρο και το φύτρο του δημητριακού που αξιοποιούνται κατά την ολική άλεση, υπάρχουν πολύτιμες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Θερμιδικά τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν την ίδια αξία, αλλά λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, μας χορταίνουν περισσότερο.