To τσάι είναι πολυαγαπημένο ρόφημα εδώ και αιώνες, και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να συνεχίσει η ανθρωπότητα να το καταναλώνει. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στην υγεία και την ευεξία σας.
Τα είδη
Όλα τα τσάγια προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis. Ενώ υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες ποικιλίες τσαγιού στον κόσμο, για λόγους ευκολίας θα αναφερθούμε σε πέντε κύριους τύπους: μαύρο, πράσινο, oolong, λευκό και κίτρινο. Το μαύρο τσάι είναι μαραμένο, πλήρως οξειδωμένο και αποξηραμένο. Στο πράσινο τσάι, αντιθέτως, αποφεύγεται η οξείδωση των φύλλων του τσαγιού, προκειμένου να διατηρηθεί το φυσικό πράσινο χρώμα και τη φρέσκια γεύση του. Αυτό το είδος τσαγιού έχει πιο λεπτή γεύση από το μαύρο τσάι. Το τσάι Oolong παράγεται κυρίως στην Κίνα και την Ταϊβάν και οξειδώνεται μόνο εν μέρει. Το λευκό τσάι απλά αποξηραίνεται, προκαλώντας μια πολύ ελαφριά οξείδωση. Το κίτρινο τσάι είναι το πιο σπάνιο είδος τσαγιού, και μοιάζει πολύ με το πράσινο.
Θετικές επιδράσεις για τον οργανισμό
- Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, συμπεριλαμβανομένης μιας κατεχίνης που ονομάζεται EGCG που δίνει στο πράσινο τσάι τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να έχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, για παράδειγμα μειώνοντας τη φλεγμονή, αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων και μειώνουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών στο σώμα. Επίσης, έρευνες έχουν συσχετίσει τις ενώσεις του πράσινου τσαγιού με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, για παράδειγμα τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
- Το πράσινο τσάι περιέχει ενώσεις που τονώνουν τον εγκέφαλο. Το τσάι έχει καφεΐνη, αν και λιγότερη από τον καφέ, αλλά αρκετή για να παράγει διεγερτική δράση. Περιέχει επίσης το αμινοξύ L-θεανίνη, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει συνεργικά με την καφεΐνη για να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
- Το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό και να αυξήσει την καύση λίπους βραχυπρόθεσμα.
- Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα, βελτιώνοντας την οσμή της αναπνοής μας.