Επεξεργασμένο τρόφιμο στη θεωρία είναι κάθε τρόφιμο που έχει τροποποιηθεί με κάποιο τρόπο κατά την προετοιμασία. Μπορεί αυτή η τροποποίηση να είναι κάτι πολύ απλό και αθώο, όπως η ψύξη. η κονσερβοποίηση, το ψήσιμο, η παστερίωση ή η ξήρανση. Παρ’όλα αυτά, έχουμε συνηθίσει στην καθομιλουμένη να χρησιμοποιούμε τον όρο επεξεργασμένο για τρόφιμα που περιέχουν πολλά πρόσθετα/συντηρητικά, και υψηλά επίπεδα αλατιού, ζάχαρης και λίπους.
Παραδείγματα κοινών επεξεργασμένων τροφίμων
Άλλα τρόφιμα χρειάζονται επεξεργασία για να γίνουν κατάλληλα για χρήση, για παράδειγμα κατά την παραγωγή κάποιου ελαίου από ελιές ή κάποιο σπόρο.
Ποια είναι τα επίφοβα συστατικά;
Συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη και λίπος προστίθενται μερικές φορές σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, χρώμα, υφή), για λόγους συντήρησης ή και για να συμβάλλουν στη δομή του φαγητού, όπως το αλάτι στο ψωμί ή η ζάχαρη στα κέικ. Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν αυτά τα συστατικά σε πολύ μεγάλες περιεκτικότητες μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες από τις συνιστώμενες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λίπους, ή ακόμη και να εθίσουν τον καταναλωτή να θέλει να τρώει κατ’εξακούληση.
Τι να προσέχω στο σουπερμάρκετ;
Η ανάγνωση των διατροφικών ετικετών μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ανάμεσα σε επεξεργασμένα προϊόντα και να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη. Τα περισσότερα προσυσκευασμένα τρόφιμα έχουν τις διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό, στο πίσω μέρος ή στο πλάι της συσκευασίας. Καλό είναι να επιλέτετε τρόφιμα τα οποία δηλώνουν ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (light), κορεσμένα λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη.
Παραδείγματα κοινών επεξεργασμένων τροφίμων
- Δημητριακά πρωινού
- τυρί
- κονσερβοποιημένα λαχανικά
- ψωμί
- αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, λουκάνικα, πίτες και γλυκά
- προϊόντα κρέατος, όπως μπέικον, λουκάνικο, ζαμπόν, σαλάμι και πατέ
- γεύματα μικροκυμάτων ή έτοιμα γεύματα
- κέικ και μπισκότα
- αναψυκτικά
Άλλα τρόφιμα χρειάζονται επεξεργασία για να γίνουν κατάλληλα για χρήση, για παράδειγμα κατά την παραγωγή κάποιου ελαίου από ελιές ή κάποιο σπόρο.
Ποια είναι τα επίφοβα συστατικά;
Συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη και λίπος προστίθενται μερικές φορές σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, χρώμα, υφή), για λόγους συντήρησης ή και για να συμβάλλουν στη δομή του φαγητού, όπως το αλάτι στο ψωμί ή η ζάχαρη στα κέικ. Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν αυτά τα συστατικά σε πολύ μεγάλες περιεκτικότητες μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες από τις συνιστώμενες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λίπους, ή ακόμη και να εθίσουν τον καταναλωτή να θέλει να τρώει κατ’εξακούληση.
Τι να προσέχω στο σουπερμάρκετ;
Η ανάγνωση των διατροφικών ετικετών μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ανάμεσα σε επεξεργασμένα προϊόντα και να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη. Τα περισσότερα προσυσκευασμένα τρόφιμα έχουν τις διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό, στο πίσω μέρος ή στο πλάι της συσκευασίας. Καλό είναι να επιλέτετε τρόφιμα τα οποία δηλώνουν ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (light), κορεσμένα λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Από πού παίρνουν πρωτεΐνη οι χορτοφάγοι;
Μιας και παραδοσιακά συσχετίζουμε τη λέξη “πρωτεΐνη” σε ένα γεύμα ή γενικότερα στη διατροφή με το κρ...