Τα όσπρια τόσο τα παλαιότερα χρόνια όσο και σήμερα είναι μία από τις βασικές τροφές των Ελλήνων. Επιπλέον, αποτελούν και βασικό τρόφιμο της Μεσογειακής Δίαιτας. Στα όσπρια περιλαμβάνοντα τα φασόλια(χάντρες, μαυρομάτικα, γίγαντες), οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα κ.α. Όλα τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (350 θερμίδες / αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τα όσπρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, δηλαδή πρωτεΐνης χαμηλής βιολογικής αξίας. Αν συνοδευτούν τα όσπρια με δημητριακά τότε η πρωτεΐνη που λαμβάνουμε είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Για αυτό καλό είναι να συνοδεύουμε τα όσπρια με ρύζι, κινόα, ψωμί κ.α.
Τα όσπρια περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών (π.χ. καρδιοπάθεις, διάφοροι τύποι καρκίνου π.χ. παχέως εντέρου). Επιπλέον, οι φυτικές αυξάνουν σταδιακά στο αίμα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, ρυθμίζοντας καλύτερα τα επίπεδα αυτών των ορμονών μεταγευματικά
Μερικά όσπρια, όπως π.χ. τα φασόλια και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου (μη-αιμικού), όπως και τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα. Αυτή η μορφή του σιδήρου δεν το ίδιο εύκολα απορροφήσιμη όπως εκείνος στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Για την καλύτερη απορρόφηση του λοιπών είναι καλό να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι, πιπεριά, λεμόνι).
Στα πλαίσια της Μεσογειακής δίαιτας τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται 1-2 φορές/ εβδομάδα. Περισσότερο συνηθίζεται να καταναλώνονται τον χειμώνα σε μορφή σούπας. Μπορούμε όμως να τα καταναλώσουμε και το καλοκαίρι σε μορφή σαλάτας.