Διατροφική Αξία του Κρέατος

Κόκκινο θεωρείται το μυϊκό κρέας από θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων του βοείου, μοσχαρίσιου, χοιρινού, αρνίσιου, πρόβειου και κατσικίσιου κρέατος.

Επεξεργασμένο θεωρείται το κρέας που έχει επεξεργαστεί με διαδικασίες που εμπεριέχουν αλάτι, κάπνισμα κ.τ.λ. για την ενίσχυση της γεύσης του. Κάποια παραδείγματα είναι αλλαντικά όπως  ζαμπόν, σαλάμι, μπέικον και κάποια λουκάνικα.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να περιοριστεί σε όχι περισσότερο από περίπου τρεις μερίδες την εβδομάδα (στο σύνολο δηλαδή 350–500g μαγειρεμένου κρέατος εβδομαδιαία)

Καταναλώνοντας την ποσότητα αυτή ναι μεν επωφελούμαστε από τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (ως πηγή βασικών μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών) αλλά ταυτόχρονα αποφεύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της πολύ συχνής κατανάλωσης του (αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών).

Το κόκκινο κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, βιταμίνης Β12 και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών. Για όσους το καταναλώνουν, πρέπει να προτιμώνται τα άπαχα κομμάτια του ζώου.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που επιλέγουν να μην συμπεριλαμβάνουν το κρέας στην καθημερινή τους διατροφή(vegans, vegeterians) μπορούν να λάβουν επαρκείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών από άλλα τρόφιμα και σωστούς συνδυασμούς τροφίμων.

Η Μεσογειακή Δίαιτα που έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο ευεργετικά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως, με πολλές προστατευτικές ιδιότητες, παραδοσιακά περιλαμβάνει 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και σχεδόν καθόλου επεξεργασμένο κρέας και το αντικαθιστά με λευκό κρέας( πουλερικά) ή ψάρι.