Διατροφική Αξία των Φρούτων και Λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις αυτών των τροφίμων στην υγεία μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιοενεργά ή βιοδραστικά συστατικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας μας μέσω της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Τέτοια συστατικά είναι και τα αντιοξειδωτικά (π.χ. ασκορβικό οξύ, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε) που τα συναντάμε στα φρούτα και στα λαχανικά κάθε εποχής.

Κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι:

  • καρδιοπροστατευτική
  • νευροπροστατευτική
  • αντικαρκινική
  • αντιφλεγμονώδη δράση
  • συμβολή στην υγεία του γαστρεντερικού
  • προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • αντιαλλεργική
  • αντιδιαβητική
  • ρύθμιση των ορμονών

Επιπλέον, η κατανάλωση των απαραίτητων μερίδων φρούτωμ και λαχανικών καθημερινά έχει συσχετιστεί με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νόσων όπως καρδιαγγειακών, εγκεφαλικού, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου κ.α.

Οι συστάσεις μιλούν για 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνουμε 2-3 φρούτα καθημερινά και 2 σαλάτες, δηλαδή να συνοδεύουμε τόσο το μεσημεριανό όσο και το βραδινό μας με λαχανικά. Οι σαλάτες μπορούν να είναι ωμές αλλά και ψητές ή βραστές. Τέλος, καλό είναι να προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής.