Το μέλι είναι ένα φυσικό συστατικό που χρησιμοποιείται για να προσδώσει γλυκύτητα, ενέργεια αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει και πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Θρεπτική αξία του μελιού
- Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, οι τεχνικές επεξεργασίας αλλά και οι ποικιλίες των νέκταρ των λουλουδιών μπορούν να επηρεάσουν την σύσταση του μελιού. Παρόλα αυτά, τα κύρια θρεπτικά συστατικά του είναι οι υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα τα απλά σάκχαρα όπως φρουκτόζη και γλυκόζη. Εκτός από το νερό, το μέλι περιέχει πολύ μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών ουσιών από τη γύρη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της προέλευσης του μελιού. Στα 100γρ. μας αποδίδει 288kcal, 76,4γρ. υδατάνθρακες, 0,4γρ. πρωτεΐνης και 17,5γρ. νερό.
- Οφέλη στην υγεία
- Το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική λόγω της αντιβακτηριδιακής, αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής του δράσης. Η χαμηλή περιεκτικότητα του σε υγρασία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, και η οξύτητα (ρΗ 3.9) είναι ένα περιβάλλον αφιλόξενο σε βακτήρια, προσδίδοντάς του αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πιστεύεται ότι οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες, αν και η ποσότητα αυτών διαφέρει ανάλογα με την προέλευση, τη σύνθεση και τη δόση του μελιού. Τέλος, το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια του βακτηρίου Clostridium botulinum , το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στα βρέφη, για τον λόγο αυτό συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση μελιού από παιδιά κάτω των 12 μηνών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Από πού παίρνουν πρωτεΐνη οι χορτοφάγοι;
Μιας και παραδοσιακά συσχετίζουμε τη λέξη “πρωτεΐνη” σε ένα γεύμα ή γενικότερα στη διατροφή με το κρ...