Διατροφική Αξία του Ελαιόλαδου

Άνοιξε την πόρτα στην απόλαυση. Τα εμπόδια της απόλαυσης, αναφέρονται στις στρατηγικές απόσβεσης του θετικού συναισθήματος με τις οποίες τείνουμε να καταργούμε ότι θετικό μας συμβαίνει.

Το ελαιόλαδο αποτελεί το θησαυρό της  μεσογειακής διατροφής. Η διατροφική του αξία ήταν αυτή που το κατέστησε τόσο σημαντικό αγαθό της μεσογειακής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα:

  • "καλά" - ακόρεστα λιπαρά
  • στις λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και στα
  • αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.

Πιο αναλυτικά:

ΚΑΛΑ ΛΙΠΑΡΑ

Η ευεργετική αξία του ελαιολάδου στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής αντικατασταθούν από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα (τα λεγόμενα ‘καλά’ λιπαρά), τότε φαίνεται να βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενούς. Ωστόσο επειδή τα λιπαρά είναι πλούσια σε θερμίδες έτσι είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνουμε.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τη φθορά των μορίων και των μεμβρανών των κυττάρων. Η μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων νοσημάτων έχει συσχετισθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Όταν χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους της διατροφής μας καταφέρνουμε να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε αντιοξειδωτικά. Επιπρόσθετα, τα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου φαίνεται να συσχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες, ενώ πράλληλα προστατεύουν και την ποιότητα του λαδιού αφού επηρεάζουν το άρωμα και τη γεύση του ελαιολάδου και ταυτόχρονα δρουν ενάντια στην οξείδωση του ίδιου του ελαίου.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, της λιποδιαλυτής βιταμίνης που παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ακόμη συστατικό του το οποίο συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε του ελαιολάδου έχει συσχετισθεί ωστόσο και με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, καθώς φαίνεται πως η επαρκής πρόσληψή της έχει συνδεθεί με την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer.