Υπερπρωτεϊνική δίαιτα και απώλεια βάρους

Υπερ-πρωτεϊνική ονομάζουμε μία δίαιτα που έχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών έναντι ενός χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων.  Είναι  πλούσια σε κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά, κοτόπουλο κ.α. Συνήθως σε τέτοιες δίαιτες, οι πρωτεΐνες αποτελούν το 30-65% της συνολικής θερμιδικής  πρόσληψης. Το αυξημένο ποσοστό των πρωτεϊνών μπορεί να συνδυαστεί είτε με χαμηλό ποσοστό λίπους είτε με χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων.

Υπέρ και κατά:

+ Είναι δίαιτες σχετικά ανεκτές στο γενικό πληθυσμό λόγω των τροφίμων που περιέχουν.

+ Αυξάνουν τον κορεσμό οπότε μειώνεται και το αίσθημα της πείνας που προκαλείται συνήθως σε υποθερμιδικές δίαιτες για απώλεια βάρους.

+ Στη βιβλιογραφία έχει φανεί ότι προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια διατήρησης της απώλειας βάρους για τα πρώτα 2-3 χρόνια.

- Σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις, όπως η νεφρική νόσος, φαίνεται να είναι επιβλαβής εφόσον σε πολλές περιπτώσεις της νόσου αυτής απαιτείται  χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης.

-Δε ενδείκνυται, ακόμα, σε περιπτώσεις υπερλιπιδαιμίας εφόσον για να καλυφθούν τα υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης αυξάνεται η κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης  άρα και η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Καταλήγοντας, η υπερ-πρωτεϊνική διατροφή όντας καλά ανεκτή στο ευρύ κοινό είναι μία δίαιτα που συμβάλει τόσο στη απώλεια βάρους λόγω αύξησης του κορεσμού αλλά και στη διατήρηση της απώλειας του βάρους.