Ογκρατέν Λαχανικών

ΥΛΙΚΑ
  • 3 ποτήρια γάλα φρέσκο
  • 7 κουτ. σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
  • 5 κουτ. σούπας μαργαρίνη σοφτ
  • 2 αυγά (ελαφρώς χτυπημένα)
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
  • 1 μπρόκολο
  • 100 γρ. μανιτάρια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • 2 μικρά καρότα
  • 400-500 γρ. τυρί τριμμένο (διάφορα τυριά της αρεσκείας σας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιάκαι την αφήνουμενα λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα ή με σύρμα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με τη μαργαρίνη.

Προσθέτουμε το γάλα με μια κοφτή κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς.

Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, (αλάτι, πιπέρι,

μοσχοκάρυδο) και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε στην κρέμα τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, για να ενσωματωθούν αμέσως στο μείγμα.

Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά. Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμετα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές και τα σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί. 

Στρώνουμε τα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος που το έχουμελαδώσει,  ταανακατεύουμε με τα 2/3 του τυριού, τα σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ