Ριζότο με γαρίδες και σαφράν

ΥΛΙΚΑ
Για το ζωμό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  •  Τα κελύφη και τα κεφάλια από 1 κιλό γαρίδες (κρατάμε το σώμα για το ρύζι)
  • 3 καρότα σε φέτες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 0,5 λίτρο ζεστό νερό
  • 1/2 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κλαράκια μαϊντανού
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
Για το ριζότο
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 75 γρ. τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών
  • 1/2 λίτρο ζωμό κότας
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Τις καθαρισμένες γαρίδες  
  • Μερικές ίνες σαφράν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ζωμό

Ζεσταίνουμε σκέτη μια μεγάλη κατσαρόλα πολύ καλά, ώστε να αχνίσει. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, μόλις κάψει και αχνίσει και αυτό, προσθέτουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες. Σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσουν έντονο κόκκινο χρώμα. Ρίχνουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.

Ρίχνουμε το λευκό κρασί, το αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις και συμπληρώνουμε με το ζεστό νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, το μαϊντανό και τη ρίγανη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε με ξεσκέπαστο σκεύος για 30 λεπτά.

Περνάμε το ζωμό από ένα σουρωτήρι, πιέζοντας με κουτάλα. Αν ο ζωμός είναι λιγότερος από 1 λίτρο, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.

Για το ρύζι

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει διαφανές, πασπαλίζουμε με τις κλωστούλες σαφράν και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις απορροφηθεί το υγρό, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό, ρίχνοντας δύο δόσεις με κουτάλα της σούπας και ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το ρύζι να τον απορροφήσει. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζωμό, συνολικά για 20 λεπτά περίπου, οπότε το ριζότο θα έχει χυλώσει και μαλακώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ έχουμε σοτάρει τις γαρίδες σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν, και τις έχουμε νοστιμίσει με αλάτι, πιπέρι και τις κλωστούλες σαφράν.

Σερβίρουμε το ριζότο, συνοδεύοντας με τις γαρίδες.