- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, μέτριο, λευκό, χοντροκομμένο
- 2 κ.σ. σκόρδο, σε φέτες
- θυμάρι, φρέσκο
- 250 γρ. ρύζι γλασέ
- 150 ml κρασί λευκό
- 1 λίτρο νερό
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 κιλό σπανάκι
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό, από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι.
Καθαρίζουμε τις 2 σκ. σκόρδο, τις ψιλοκόβουμε σε φετούλες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
Προσθέτουμε και λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε.
Με το που καραμελώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το ρύζι.
Ρίχνουμε μέσα το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και ανακατεύουμε.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε το νερό, τον κύβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
Κάθε 2-3 λεπτά ανακατεύουμε καλά το ρύζι για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Σε ένα μπολ, όπου έχουμε το σπανάκι, ρίχνουμε αρκετό αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια. Δεν ρίχνουμε κατευθείαν το σπανάκι στην κατσαρόλα για να μην πρασινίσει το σπανακόρυζο αλλά το στύβουμε καλά με τα χέρια μας ή με μια πετσέτα.
Ρίχνουμε το σπανάκι σε δόσεις στην κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και δίνουμε σώμα στο μείγμα μας.
Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια και ανακατεύουμε.
Σε αυτό το σημείο ελέγχουμε αν θέλει αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.