Vegan πίτα λαχανικών με χειροποίητο φύλλο ολικής άλεσης

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 2 κίτρινες πιπεριές
  • 2 καρότα
  • 4 μεγάλα μανιτάρια
  • 200 γρ. ντοματίνια
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 65 ml ελαιόλαδο
  • 125 ml χλιαρό νερό
  • Ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
  • Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χοντροκόβετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα καρότα, τα μανιτάρια, το σκόρδο και τα ντοματίνια. Τα ρίχνετε όλα σε ένα βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και τα τσιγαρίζεται ίσα ίσα να μαλακώσουν, γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο, και τα αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε το αλεύρι ολικής σε μια λεκάνη, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι και ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα θρυμματίζει εύκολα. Τότε προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα για να γίνει λεία κι εύπλαστη η ζύμη. Την πλάθετε και σχηματίζετε 6 μικρές μπάλες.

Τις αφήνετε να σταθούν για 45 λεπτά ενόσω προετοιμάζετε τη γέμιση. Πασπαλίζετε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τη βοήθεια ενός λεπτού πλάστη ανοίγετε 6 λεπτά φύλλα. Λαδώνετε ελαφρά ένα ρηχό στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 36 εκ. και στρώνετε τρία φύλλα από κάτω, σουρώνοντας τα, καθώς θα τα λαδώνετε, ένα-ένα.

Στη συνέχεια απλώνετε από πάνω τους τη μισή από τη γέμιση και τη σκεπάζετε με ένα ακόμα φύλλο. Βάζετε και την άλλη μισή και τη σκεπάζετε με ένα ακόμα σουρωμένο φύλλο. Το τελευταίο φύλλο το στρώνετε τεντωμένο. Ψήνετε την πίτα, σε προθερμασμένο στους 190ο C, φούρνο για 50 λεπτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ