Χταπόδι με φάβα

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό χταπόδι
  • Ξύδι από κρασί
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κλαδάκι ρίγανη
  •  Ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό φάβα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το χταπόδι

Βάζουμε το χταπόδι στο ξύδι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα.

Το στραγγίζουμε και πετάμε το ξύδι.

Βάζουμε στο σκεύος με το χταπόδι, το πιπέρι, το σκόρδο και τη ρίγανη και καλύπτουμε το χταπόδι με ελαιόλαδο.

 Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 200 °C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45΄.

Μετά τα πρώτα 20΄ξεσκεπάζουμε και αναποδογυρίζουμε το χταπόδι, ξανασκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Για τη φάβα

Μουλιάζουμε τη φάβα μέσα σε νερό για 30΄και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε.

Τη βάζουμε σε κατσαρόλα και την καλύπτουμε με νερό. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε καλά.

Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο και σιγοβράζουμε για 30-45΄.

Σβήνουμε τη φωτιά και με ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κρεμώσει.

Την αλέθουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.

Σερβίρουμε με το χταπόδι, το ζουμί του και προαιρετικά με κάπαρη και κρεμμύδι.