Φάβα

ΥΛΙΚΑ
  • 1 λίτρο νερό, καυτό
  • 200 γρ. φάβα
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1.200 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κλ. δεντρολίβανο
  • ξύσμα, από 1 λεμόνι
  • χυμό, από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω καυτό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Την αφήνουμε μέχρι να σκουρύνει το νερό. 

Την σουρώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και τα φύλλα δάφνης.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη φάβα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε το νερό, τον κύβο και το δεντρολίβανο.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.

Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης.

Ρίχνουμε την φάβα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και γίνει πουρές.