Μπιφτέκια με πατάτες

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ κιμάς ανάμεικτος, μοσχαρίσιος και χοιρινός, σχετικά άπαχος
  • 1 μέτριο παξιμάδι κριθαρένιο
  • ½ φλιτζ. γάλα
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ ρίγανη
  • 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 1 μικρό αυγό
  • 5 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4
  • 1 κ.γ βούτυρο παγωμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τον κιμά σε μία λεκάνη. Μουσκεύουμε το  παξιμάδι στο γάλα. Στύβουμε το παξιμάδι και το βάζουμε στον κιμά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ρίγανη, την ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό και το αυγό. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με διάφανη μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Ζυμώνουμε ξανά το  μείγμα και πλάθουμε τα μπιφτέκια.

Βουτυρώνουμε το ταψί, τοποθετούμε μέσα τα μπιφτέκια και γύρω από αυτά τις πατάτες, ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε, ρίχνουμε επιπλέον ρίγανη από πάνω και λίγο ελαιόλαδο.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.