Ψαρονέφρι στη γάστρα
- 3 γλυκοπατάτες
- 4 καρότα
- 200 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 στικ κανέλα
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 100 γρ. νερό
- 50 γρ. κονιάκ
- 3 στικ σέλερι
- 1 κρεμμύδι
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε βαζάκι
- 1-2 κλ. θυμάρι
- 50 γρ. τζίντζερ
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κιλά ψαρονέφρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τις γλυκοπατάτες και τα καρότα σε χοντρά κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε μια γάστρα.
- Κόβουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα και τις σκελίδες σκόρδου σε μικρά κομμάτια, και τα προσθέτουμε στη γάστρα.
- Προσθέτουμε τα στικ κανέλας, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό και το κονιάκ.
- Ψιλοκόβουμε το σέλερι και χοντροκόβουμε το κρεμμύδι στο ξύλο κοπής, και τα προσθέτουμε στη γάστρα.
- Προσθέτουμε το μπούκοβο, το μέλι και τον ζωμό λαχανικών σε βαζάκι.
- Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, και το ρίχνουμε στη γάστρα.
- Καθαρίζουμε το τζίντζερ, το πατάμε με την πλαϊνή πλευρά του μαχαιριού χτυπώντας το με το χέρι μας ώστε να ανοίξει, το ψιλοκόβουμε, και το ρίχνουμε στη γάστρα.
- Αφήνουμε τη γάστρα στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το ψαρονέφρι σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι σε δόσεις ή όλα μαζί αν χωράνε στο τηγάνι.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το βούτυρο, κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της, μεταφέρουμε τη γάστρα στον φούρνο, και ψήνουμε για 2 -2 ½ ώρες. Στη 1 ώρα αφαιρούμε τη γάστρα από τον φούρνο, ανακατεύουμε ώστε να ρουφήξει το κρέας όλα τα υγρά, και τη μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο.
- Αφαιρούμε τη γάστρα από τον φούρνο, μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, και σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.