Ψαρονέφρι στη γάστρα

Subtitle of the Image Overlay addon

Ψαρονέφρι στη γάστρα

  • 3 γλυκοπατάτες
  • 4 καρότα
  • 200 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 στικ κανέλα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 3 στικ σέλερι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε βαζάκι
  • 1-2 κλ. θυμάρι
  • 50 γρ. τζίντζερ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κιλά ψαρονέφρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  • Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τις γλυκοπατάτες και τα καρότα σε χοντρά κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε μια γάστρα.
  • Κόβουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα και τις σκελίδες σκόρδου σε μικρά κομμάτια, και τα προσθέτουμε στη γάστρα.
  • Προσθέτουμε τα στικ κανέλας, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό και το κονιάκ.
  • Ψιλοκόβουμε το σέλερι και χοντροκόβουμε το κρεμμύδι στο ξύλο κοπής, και τα προσθέτουμε στη γάστρα.
  • Προσθέτουμε το μπούκοβο, το μέλι και τον ζωμό λαχανικών σε βαζάκι.
  • Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, και το ρίχνουμε στη γάστρα.
  • Καθαρίζουμε το τζίντζερ, το πατάμε με την πλαϊνή πλευρά του μαχαιριού χτυπώντας το με το χέρι μας ώστε να ανοίξει, το ψιλοκόβουμε, και το ρίχνουμε στη γάστρα.
  • Αφήνουμε τη γάστρα στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το ψαρονέφρι σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι σε δόσεις ή όλα μαζί αν χωράνε στο τηγάνι.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο, κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της, μεταφέρουμε τη γάστρα στον φούρνο, και ψήνουμε για 2 -2 ½ ώρες. Στη 1 ώρα αφαιρούμε τη γάστρα από τον φούρνο, ανακατεύουμε ώστε να ρουφήξει το κρέας όλα τα υγρά, και τη μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο.
  • Αφαιρούμε τη γάστρα από τον φούρνο, μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, και σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ