Διαιτητικά μελομακάρονα

ΥΛΙΚΑ
  • 250 ml φυσικός χυμός πορτοκάλι
  • 500 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλας σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Για το μέλωμα:

  • 2 φλ. μέλι
  • 2 φλ. νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • 3 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1 ακέρωτο πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Για τη διακόσμηση τρίμμα από καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΙΡΟΠΙ         
Το σιρόπι το ετοιμάζουμε λίγες ώρες πριν από τη ζύμη, για να κρυώσει τελείως.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τουλάχιστον 3 ώρες, αφού αφαιρέσουμε τα στερεά υλικά. Αν έχει δημιουργηθεί αφρός από το μέλι, ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Σειρά έχουν τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, και αναμειγνύουμε τα υλικά. Δεν πρέπει να ανακατέψουμε πολύ το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω. Περνάμε τα μελομακάρονα πάνω στον τρίφτη για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχέδιο.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Όπως είναι καυτά τα βάζουμε λίγα-λίγα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε 10-15 δευτερόλεπτα, τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και σε 5 δευτερόλεπτα τα αφαιρούμε.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε στρώσεις σε πιατέλα και σε κάθε στρώση τα πασπαλίζουμε με το τρίμμα καρυδιού.