Πρασόρυζο

ΥΛΙΚΑ
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 7-8 μέτρια τρυφερά πράσα
  • 2 φρ. κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο τριμμένο
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
  • 5 φλ. νερό ζεστό
  • 2 κ.σ άνηθο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2-3 κ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε το πρασόρυζο, αφαιρώντας το πράσινο μέρος  από τα πράσα. Κόβουμε το λευκό μέρος σε χοντρές φέτες.

Ζεσταίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ή πλατία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κομμένο πράσο προσθέτωντας ένα τέταρτο φλιτζανιού νερό. Αχνίζουμε το πράσο, για να γίνει πιο ελαφρύ, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.

Προσθέτουμε στο τηγάνι  το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Πάντα σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το πράσο και το κρεμμύδι να γίνουν διάφανα.Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το ζεστό νερό.

Μόλις πάρει βράση το πρασόρυζο, ρίχνουμε το καρότο και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια προς χαμηλή, ίσα που να κοχλάζει το πρασόρυζο.

Μαγειρεύουμε το πρασόρυζο για 20 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού μερικές φορές, με προσοχή να μην λιώσουμε τα πράσα.

Μόλις περάσουν τα πρώτα 15-16 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε στο πρασόρυζο περίπου δυο-τρεις κουταλιές σαούπας ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, στύβουμε το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ